Poeder coaten

Poeder coaten

Het poedercoaten is een elektrostatisch proces waarbij staal, verzinkt staal en aluminium worden voorzien van een duurzame coating in elke gewenste kleur. Deze methode staat bekend om zijn slag- en slijtvastheid, levendige kleuren, esthetische uitstraling en lange levensduur.

Wanneer poedercoaten wordt gecombineerd met thermisch verzinken, ook wel bekend als het duplex-systeem, ontstaat de meest duurzame bescherming tegen corrosie. Dit duplex-systeem is bijzonder goed bestand tegen extreme weersomstandigheden en resulteert in een levensduur die langer is dan de som van de beschermingsduur van beide systemen afzonderlijk.

Poedercoaten is breed toepasbaar op verschillende producten, waaronder balkonhekken, gevelpanelen, deuren en ramen, tuinhekken, afrasteringen, geluidsschermen, straatmeubilair zoals abri’s, fietsenrekken en verkeerslichten. Naast buitentoepassingen zijn er ook tal van mogelijkheden voor toepassingen binnenshuis.

Het succes van het poedercoatproces hangt in grote mate af van de voorbehandeling van het staal, verzinkt staal of aluminium. Iedere ondergrond vereist een specifieke aanpak. Voor staal kan een mechanische voorbehandeling zoals stralen nodig zijn, terwijl verzinkt staal baat heeft bij chromateren of licht aanstralen. Aluminium wordt chemisch voorbehandeld met zeswaardig chromateren.

De afwerking van het poedercoaten is afhankelijk van de toepassing, en er zijn verschillende systemen beschikbaar. Epoxy- en polyesterpoedercoatsystemen zijn voorbeelden hiervan. Epoxypoeder zorgt voor betere benatting en chemische resistentie, terwijl polyesterpoeder zeer geschikt is voor buitentoepassingen vanwege eigenschappen zoals vloeiing, hechting en glansbehoud.

Het is van groot belang om aandacht te besteden aan de staat van de materialen na de voorbehandeling, vooral bij bijvoorbeeld het poedercoaten van bromfietsen. Het is raadzaam om de voorbereide materialen zorgvuldig te inspecteren, voordat de volgende behandeling wordt uitgevoerd.

Geen reacties

Post a Comment