Afstellen verstelbare sproeier

Afstellen verstelbare sproeier

Optimale afstelling van de sproeier voor je Puch/Tomos bromfiets

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je je brommer zo afstelt dat deze met een trap start, deze meestal te ruim is afgesteld tijdens het rijden. Praktisch gezien betekent dit dat je de verstelbare sproeier vóór het starten iets meer moet openen, starten, en vervolgens (vóór of tijdens het rijden) weer iets moet sluiten. Hoewel je kunt proberen hem in een vaste stand te houden, resulteert dit meestal in vaker starten voordat hij aanslaat.

Het is ook vermeldenswaardig dat bij stijgende zomertemperaturen de verstelbare sproeier meestal wat strakker moet worden gedraaid. Let op en draai hem nooit te strak!


Methoden voor het afstellen van de verstelbare sproeier, en welke is nu aan te bevelen

Er zijn verschillende methoden om de verstelbare sproeier af te stellen:

Methode 1: Start de brommer, zet hem op de standaard en schakel naar vrij. Geef vervolgens vol gas en draai de sproeier zo bij dat de motor het hardst loopt. Conclusie: wordt afgeraden omdat het schadelijk is voor de motor.

Methode 2: Laat de motor warm draaien in zijn vrij, stel de sproeier af zodat de motor het snelst draait, en draai de sproeier daarna een klein beetje open. Conclusie: is niet praktisch omdat een onbelaste motor niet vergelijkbaar is met een belaste motor.

Methode 3: Stel de motor af tijdens het optrekken in de op een na hoogste versnelling voor optimale afstelling. Conclusie: het afstellen tijdens het optrekken, is effectief omdat je direct de impact op de benzinetoevoer kunt merken.

Methode 4: Stel de sproeier af tijdens het rijden, onder verschillende omstandigheden. Conclusie: de Puch-methode, is ideaal voor het afstellen onder werkende omstandigheden.


Belangrijke overwegingen bij het afstellen

Om te voorkomen dat je de sproeier te strak afstelt, luister naar je motorblok. Als de motor bij het optrekken futloos aanvoelt, draai de sproeier dan iets meer open. Een andere methode is bij 3/4 gas gas geven en kijken of de motor soepel versnelt. Stel de sproeier liever iets te ruim af dan te strak.


Voordelen van een vaste sproeier

Een vaste sproeier heeft het voordeel dat je zelden problemen hebt met zowel starten als volgas rijden, als je eenmaal de juiste maat hebt gevonden. Dit komt waarschijnlijk door constructieverschillen tussen verstelbare en vaste sproeiers. Let altijd goed op het verkeer wanneer je de verstelbare sproeier aanpast.

Tags:
Geen reacties

Post a Comment