Bromfietsen en pekel

Bromfietsen en pekel

De meeste bromfiets eigenaren laten hun tweewieler veilig in de garage staan tijdens de wintermaanden. Niet alleen vanwege de kou en gladheid, maar ook vanwege het gevreesde strooizout – pekel – dat de wegen bedekt. Pekel kan schadelijk zijn voor je bromfiets, en niemand wil natuurlijk het nieuwe seizoen beginnen met een ‘pekelfiets’. Daarom adviseren wij om je bromfiets binnen te laten staan als er gestrooid wordt. Maar voor degenen die toch willen rijden, hebben we een handige tip voor je.

Wat is pekel?

Pekel ontstaat wanneer strooizout op de weg wordt verspreid bij temperaturen onder het vriespunt. Zout verlaagt het vriespunt, waardoor de weg minder snel glad wordt. Als het zout mengt met vocht, ontstaat er een waterig goedje met een hoog zoutgehalte dat zich gemakkelijk verspreidt en op alle gevoelige onderdelen van je bromfiets terechtkomt.

Wanneer wordt er gestrooid?

Bij kans op gladheid rukken strooiwagens met oranjelampen uit om de wegen met kilo’s strooizout te behandelen. Een handige manier om te weten waar er gestrooid is, is door rijkswaterstaatstrooit.nl te raadplegen. Hier vind je informatie over gestrooide wegen en interessante statistieken.

Wat doet pekel met je bromfiets?

Pekel bereikt niet alleen de zichtbare onderdelen zoals je motorblok en wielen, maar dringt ook door achter de kiertjes. Dit kan leiden tot roest op je frame, draaiende onderdelen en kogellagers, wat uiteindelijk zichtbaar kan worden als matheid of lelijke roestvlekken.

Hoe voorkom je pekelschade?

Geef pekel geen kans om te hechten. Spoel je bromfiets direct na elke rit in aanraking met pekel af met water. Hiermee voorkom je dat pekel de onderdelen aantast.

Om schade door pekel te vermijden, is de meest effectieve aanpak eenvoudig: laat je bromfiets lekker binnen staan!

Tags:
Geen reacties

Post a Comment